TiGa Galéria
Menü
NyitóoldalFotóimSzitakötők 1 › Gyakori szitakötő
Fotóim
Témák
Altémák
Rendszertan
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Ízeltlábúak (Arthropoda)
Osztály: Rovarok (Insecta)
Rend: Szitakötők (Odonata)
Alrend: Nagyszárnyú szitakötők (Anisoptera)
Család: Laposhasú acsák (Libellulidae)
Alcsalád: Sympetrinae
Faj: Gyakori szitakötő (Sympetrum striolatum)
Általános leírás
A hazai, sötét alapon világossal csíkozott lábú Sympetrumok közül a striolatum és a vulgatum között a legegyszerűbb elkülönítő bélyeg a homlok és a szemek között húzódó fekete rajzolat, mely a striolatumnál csak a fejtetőn, a csápok között található, a vulgatumnál viszont a szemek előtt oldalt lehúzódik a homlokon. Kiszíneződött példányokon a striolatum esetében jól látszik, hogy a tor oldalán két, nagyjából párhuzamos, világosabb sáv van, míg a vulgatum oldala teljesen besötétedik. Nyár elején-közepén kel ki, egy adott helyen többnyire szinkronizáltan, azonban az egyes élőhelyek között jelentős eltérések lehetnek. Megfelelő időjárás esetén késő őszig megtalálhatók idős példányai.
Elterjedés
Holomediterrán, Skandinávia északi része kivételével szinte egész Európában, valamint Észak-Afrikában elterjedt szitakötő. Nálunk országszerte megtalálható, de nem a leggyakoribb Sympetrum faj.
Élőhely
Főként sekély, jól fölmelegedő állóvizek, kisvizek képezik a faj fő tenyésző helyeit, de előfordul az ettől eltérő vízterületeken is.
Forrás
Magyarországi szitakötők oldala
http://www.szitakotok.hu
Információ