TiGa Galéria
Menü
NyitóoldalFotóimSzitakötők 2 › Sebes acsa
Fotóim
Témák
Altémák
Rendszertan
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Ízeltlábúak (Arthropoda)
Osztály: Rovarok (Insecta)
Rend: Szitakötők (Odonata)
Alrend: Nagyszárnyú szitakötők (Anisoptera)
Család: Karcsú acsák (Aeschnidae)
Alcsalád: Aeshninae
Faj: Sebes acsa (Aeshna cyanea)
Általános leírás
Ez a rendkívül szép szitakötő tudományos nevét a fejen, az előháton és a potrohon látható világítókék és zöld színeknek köszönheti. Homloka felső részén T alakú fekete folt van. A szemek hosszú vonalon érintkeznek egymással. A mozdulatlan állatokat tarka, élénk színűk ellenére alig lehet felfedezni. Tekintélyes nagyságuk és erőteljes testfelépítésük arra vall, hogy kiváló repülők, ezért lakóhelyük vizeitől nagyobb távolságokban is megfigyelhetjük őket. Alapvető magatartása az állandó járőrözés. Állandóan mozognak, és a területet egymást kölcsönösen elkerülve osztják fel, attól függően, hogy milyen sűrűn élnek az adott helyen. Ha nagyon sokan vannak nagyon kis helyen, azt nemcsak térben, de időben is megosztják, ha viszont kicsi a konkurencia, aktívan keresik a nőstényeket. Ez a stratégia valamennyi hazai faj közül a sebes acsánál a legkifinomultabb. Testmagysága 6,5-8cm, szárnyfesztávolsága 10-11cm. A nyár közepétől szeptemberig folyamatosan kel ki, egy-egy kései példánnyal még november elején (az első komolyabb fagyokig) is találkozhatunk, ha az időjárás megfelelő. A nőstények tojásaikat a vízpart mohapárnáiba, nedves talajra helyezik. Lárvája többnyire két évig fejlődik.
Elterjedés
Holomediterrán faj, amely Európában Skandinávia északi és a Balkán déli részei kivételével mindenhol előfordul, és elterjedési területe szünet nélkül húzódik át Ázsiába. A Kárpát-medencében inkább a dombvidékeken és a középhegységek erdeiben lelhető fel.
Élőhely
Leginkább az erdei tavacskákat, a beárnyékolt vizű árkokat, az erdei patakok lelassuló szakaszait, az évelő kisvizeket kedveli.
Forrás
Magyarországi szitakötők oldala
http://www.szitakotok.hu
Információ