TiGa Galéria
Menü
NyitóoldalFotóimSzitakötők 2 › Vízipásztor
Fotóim
Témák
Altémák
Rendszertan
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Ízeltlábúak (Arthropoda)
Osztály: Rovarok (Insecta)
Rend: Szitakötők (Odonata)
Alrend: Nagyszárnyú szitakötők (Anisoptera)
Család: Laposhasú acsák (Libellulidae)
Alcsalád: Libellulinae
Faj: Vízipásztor (Orthetrum cancellatum)
Általános leírás
A 2. szárny tövén nincs élesen elhatárolt sötét folt, mint a laposhasú acsán. A potroha meglehetősen széles, a szemek a fejtetőn egy ponton érintkeznek. A hím potrohát kékes hamvasság borítja, a nőstényé sárga vagy barna (Orthetrum fajok). Testnagysága 48-58mm. A kiszínesedett hímek hamvaskék bevonata a többi fajhoz viszonyítva aránylag sötét, a potroh hátulsó harmada fekete, a függelékekkel együtt. A nőstények színe sárga, részben barna, a potroh oldala hosszanti fekete csíkos. A szemeket határoló homlokrész fekete. A szárnyjegyek is feketék. A nőstény potrohvégén csak alsó, a hímen páros felső és páratlan alsó potrohfüggelék is van. Folyamatos fejlődésű faj.
Elterjedés
Holomediterrán, Skandinávia kivételével Európa nagy részén és Észak-Afrikában elterjedt faj, nálunk is országszerte megtalálható.
Élőhely
Igen tág ökológiai tűrőképességű, de többségében állóvizekben előforduló faj. Elviseli a víz bizonyos mértékű szennyezését is, a kifejezetten degradált, eutróf, valamint frissen kialakult élőhelyeken is megtalálható.
Forrás
Magyarországi szitakötők oldala
http://www.szitakotok.hu
Információ